1398-05-21 15:33
2112
0
64914
به قلم حسن بیارجمندی؛

چالش و بحران امنیت زیست محیطی در زیارت گرگان!/ شورای تامین استان محتاج اتخاذ رویکردهای نوین در تامین امنیت استان است

ساخت و سازهای انبوه و گسترده و با وزن بسیار بالای چند طبقه ای در مناطق شیب دار و خاك‌هایی جنگلی و كوهستانی و حریم رودخانه ها، وجود چشمه های كوچك و بزرگ در طرفین جاده منتهی به زیارت که در فروردین ماه امسال ده ها هکتار را درگیر لغزش نمود کاملا احساس می شود که با وجود عوامل پیشین به بزرگترین و مهمترین چالش و بحران بالقوه امنیت زیست محیطی گرگان مبدل شده است.

به گزارش گلستان ما، موضوع ساخت و سازهای گسترده در عرصه های خوش آب و هوای جنوبی استان گلستان و فساد گسترده ناشی از "زمین و کوه و جنگل و مرتع خواری "در این حوزه با توجه به منافع و گردش مالی پیدا و پنهان(پولشویی) بالا و مداخله افراد ذی نفوذ دارای پشتوانه ویژه و دارای کانال های ارتباطی اداری خاص؛ چند سال است که همچون بختک به جان این استان افتاده است!

جالب اینکه بعض مسولین استانی با پیگیری های کشوری و تحت فشار آنها و یا تحت هشدارهای خبرنگاران از خواب غفلت، نیم بند و حیران می پرند و با همان سرعت و چند حرکت نمایشی به خواب مجدد می روند !

آخرین نوع از این حرکت ،حضور کاظم پالیزدار دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در اوایل این ماه در استان به دستور جهانگیری با عنایت به دستور رهبری در مورد بررسی زمین خواری به خصوص در روستای «زیارت» بود!

آیا دقیقا کسی می داند چه تصمیم اثربخشی اتخاذ و چه اقدام قاطعی صورت گرفته است ؟ و قرار است چه تغییر و تحولاتی صورت بگیرد؟

 نگارنده در یک هفته گذشته بدنبال اطلاعات و آماری از این موضوع بودم و هستم تا تحلیل و بررسی دقیقی از تهدیدات پیشرو در این حوزه به مراجع ذیربط ارائه نماییم اما قابل توجه اینکه عالی ترین واحدهای دستگاه های دولتی از وجود چنین گزارش هایی اظهار بی اطلاعی می کردند و بدون استثناء آدرس دستگاه های اطلاعاتی و قضایی استان را می دادند ❗️

معنی این آدرس دهی این است که دستگاه های اطلاعاتی و قضایی متولی پیگیری این پرونده ملی در سطح استان هستند و احتمالا بخاطر همین هیچ گزارش مستند و قابل توجهی در اختیار دیگر دستگاه ها و عموم مردم نیست❗️

نگارنده در جای خودش به این موضوع ورود خواهد کرد اما علاوه بر مبارزه با فساد یاد شده ،بحران خزنده و بالقوه زیست محیطی که از این همه چیزخواری در عرصه های جنوبی استان و بالاخص مناطق جنوبی شهر گرگان و روستای زیارت در حال رخ دادن است می باشد که دستگاه های امنیتی به دلیل نگاه سنتی به مفهوم امنیت از آن غافل شده اند!

موضوعی که با ورود رهبری و دستور ویژه صدرالاشاره ،توجه و حساسیت همگان را با سئوال زیارت چرا؟ برانگیخته است.نگاهی به چالش های ذیل و بحران امنیت (احتمالی قریب الوقوع ) زیست محیطی در این نقطه حساس جغرافیایی، اهمیت و ضرورت اهتمام ویژه شتا را بخوبی نشان می دهد :

۱ جنگل زدائی و کاهش شدید پوشش سبز جنگلی یا گیاهی برای ساخت و سازهای غیر مجاز که به وضوح در مناطق یاد شده در مقایسه با دهه های گذشته قابل رویت است منجر به کاهش جنگل‌های بارانی ، تغییر تعادل آب و هوایی و فقدان بخار آب لازم در هوای مناطق یاد شده ،از بین رفتن سایه ها و از دست دادن رطوبت خاک(خشک شدن خاک)،کاهش و فقر شدید منابع آبی و خشک شدن چشمه ها به دلیل مصارف بی رویه ،فرسایش خاک ،افزایش گاز‌های گلخانه‌ایی و تاثیر مستقیم بر پدیده گرمایش مناطق شمالی تحت تاثیر پدیده جهانی (در چند سال اخیر این پدیده قابل ملموس تر شده است ) و در نتیجه تغییر و برهم خوردن تعادل آب و هوایی که آثارش هنگام بارش های شدید با وقوع سیل، بروز و ظهور پیدا خواهد نمود. بالاخص اینکه این مناطق مستعد سیل های وحشی و تخریبگر با افزایش تلفات انسانی بالاست

۲ ورود پسماندها و حجم گسترده فضولات انسانی حاوی پاتوژن با پراکندگی بسیار گسترده(محدوده ای به وسعت ۱۰۰۰هکتار) با توجه به کثرت ویلاها و ترددهای بسیار در منطقه زیارت و در نتیجه آلوده سازی خاک و منابع آبی زیر زمینی که با توجه به سرد بودن مناطق یاد شده تجزیه آنها سالیان سال طول خواهد کشید و باکتری ها و ویروس های موجود در آن برای همان مدت نیز حفظ خواهند شد !

۳ خطر لغزش و رانش زمین در مسیر جاده جنگلی و كوهستانی زیارت گرگان با توجه به تغییرکاربری اراضی کشاورزی و باغی ،ایجاد جاده های غیر استاندارد، ساخت و سازهای انبوه و گسترده و با وزن بسیار بالای چند طبقه ای در مناطق شیب دار و خاك‌هایی جنگلی و كوهستانی و حریم رودخانه ها، وجود چشمه های كوچك و بزرگ در طرفین جاده منتهی به زیارت که در فروردین ماه امسال ده ها هکتار را درگیر لغزش نمود کاملا احساس می شود که با وجود عوامل پیشین به بزرگترین و مهمترین چالش و بحران بالقوه امنیت زیست محیطی گرگان مبدل شده است.

بدین ترتیب لازم است رئیس شتا با اتخاذ یک رویکرد نوین در خصوص امنیت زیست محیطی گرگان، تهدیدات یاد شده را که می تواند بر حوزه امنیت استان اثر گذارد را در دستور ویژه قرار داده و مدیریت عالی مبتنی بر مشارکت چند وجهی دولتی و مردم نهاد را برای رفع آن اعمال کند.

به قلم حسن بیارجمندی فارغ التحصیل دانشگاه وزارت خارجه روسیه

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.